Markalaşma Nedir?

 


Markalaşma denildiği zaman birçok kişi için logodan başka bir anlam ifade etmeyebilir. Fakat logonuz, markalaşma konusunda önemli unsurlarından olmakla birlikte genel ticari marka bilinci oluşturmak için genel resme bakıldığında yalnızca küçük bir parçasından ibarettir.

Peki markalaşma sadece logo tasarlamaktan daha fazlasıysa diğer parametreleri nedir? 

Esasen markalaşmanın önemli olmasının nedeni, marka kimliğinizin müşteri temas noktalarınızın her birini kapsamasıdır. İşletmenizin markalaşması üzerinde büyük etkisi olan bu temas noktalarını şimdi beraber inceleyelim.

Kişilik (Personality)

Marka kimliğinizi düşünürken kişilik, hayati bir rol oynar. Bu, güçlü marka oluşturmak için ilk adımda tasarım uzmanından hizmet almadan önce uzunca düşünülmesi ve karar verilmesi gereken bir süreçtir. Marka ekibinizin bunu tasarımları aracılığıyla iletebilmesi için iş kişiliğinizi kavramsallaştırmanız önemlidir. Marka kimliğiniz “kişiliğiniz” hem felsefenizi hem de tonunuzu içerir.
 
Bir logo tasarımına başlamadan önce göz önünde bulundurmanız gereken bazı önemli kişilik (personalty) marka kimliği soruları:
 
Şirketiniz neyi temsil ediyor?
Şirket felsefeniz işinizin gelişmesine nasıl yardımcı olabilir? 
Şirketinizi en iyi hangi ton temsil eder?
Örneğin renk tonu, marka kimliğinin önemli bir parçasıdır; yalnızca şirketinizin sesi farklı kitlelerle bağlantı kurduğu için değil, aynı zamanda görüntü ve renkler gibi diğer tasarım kararlarını yönlendirmeye yardımcı olduğu için önemlidir.
 

Renkler (Colors) 

 
Bir şeyi güzel yapmaktan daha fazlası, renk psikolojisi gerçek bir sanattır. Renkler bizde farklı duygular uyandırır. Böylece, seçtiğiniz renk şemasıyla müşterinizin işletmenizin markalaşma deneyimini duygusal olarak etkileyebilirsiniz. Bu nedenle, bir rengi sadece beğendiğiniz için seçmemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Web Sitesi Tasarımı (Web Design)


İşletmeniz için kendi imkanlarınızla basit bir sayfa oluşturarak bu işin içinden çıkabileceğinizi düşünüyor musunuz? Tekrar düşünmenizde fayda var. Çoğu zaman web siteniz, bir müşterinin markanızla sahip olacağı ilk temas noktasıdır. İnsanların çoğu, etkileşime geçmeden önce, hakkınızda daha fazla bilgi edinmek için sosyal medya sayfalarını veya web sitelerini ziyaret ederek sizin hakkınızda detaylı araştırma yapıyor. Bunun da ötesinde, Google bize kullanıcı deneyimi açısından harika bir ilk izlenim bırakmak için 50 milisaniyeniz olduğunu söylüyor. Yani bu demektir ki altyapı konusunda detaylı düşünüp hareket etmezseniz potansiyel müşteriyi bir rakibinize kaptırırsınız. Bu nedenle, web siteniz bir marka kimliğinin ayrılmaz temas noktasıdır.

İçerik (Content) 

İçeriğiniz yalnızca marka kimliğinizi ve kişiliğinizi iletmekle kalmaz, aynı zamanda ürünleriniz satış yolculuğunda önemli bir etken olduğu gibi teknik tarafta da arama motorları için en önemli konular arasındadır. Yazım ve dilbilgisi hataları ötesinde çok daha geniş kapsamlı bir konudur. Web sitesi tasarımınızla birlikte uyumlu olan içerikler ile müşterilerinizi ürün veya hizmetleriniz aracılığıyla kolay ve verimli bir şekilde yönlendirmekle ilgilidir. Çünkü bloglar, sosyal medya gönderileri ve pazarlamaya ilişkin sözler de önemli marka kimliğinin temas noktalarıdır. Mümkün oldukça dikkatle değerlendirerek markanızı ifade eden tek bir dil oluşturulmalıdır. Tıpkı tasarım gibi, profesyonellerin yani içerik uzmanlarının bunu sizin için halletmesine izin vermeli veya en azından işiniz için en iyi kararları vermenizde size rehberlik etmeleri her zaman en iyisidir. Bununla ilgili içerik paketi hizmetini inceleyebilirsiniz.


Kurumsal Marka Kimliği (Brand Identiy)

Kartvizitler, ambalajlar, reklamlar, broşürler, sosyal medya sayfaları ve gönderiler gibi dijitalden basılı pazarlama materyallerine kadar her şeyi düşünmenizde fayda var. Marka kimliğinizle sağlam ve akılda kalıcı bir izlenim bırakmak için, genel olarak tutarlı olmanız gerekir. Bu, olumlu bir algıyı güçlendirmeye ve güven oluşturmaya yardımcı olacaktır. 


Tipografi (Typography)

Renkler gibi, marka kimliğinizi iletmek için seçtiğiniz yazı tiplerinin de marka algısı üzerinde önemli bir etkisi vardır. Örneğin, bir hastane için havada uçuşan ve tuhaf bir şey kullanmak, insanların sağlıklarını yetenekli ellere teslim ettiklerini hissetmelerini sağlamak için gereken profesyonel otorite duygusunu iletmeyecektir. Tipografi, marka kimliğinizin önemli bir parçasıdır.


Logo 

Logonuz elbette marka kimliğinizin ayrılmaz bir parçasıdır. Sizi diğer markalardan farklı olarak tanımlayan şey, şirketinizin görsel temsilidir. İyi bir logo, şirketinizin kişiliğini sorunsuz bir şekilde iletirken, kötü bir logo tasarımı ise hedef pazarınızdaki güveni boşa çıkarabilir. Bununla birlikte umarım şimdi işletmenizin markalaşmasının sadece bir logodan çok daha fazlası olduğunu ifade edebilmiştir. Bununla ilgili logo tasarımı paketine detaylı bakabilirsiniz.


Kaynak: Markalaşma Nedir



Yorumlar